Hvilke rettigheter har du som student?

Dine rettigheter og plikter som student reguleres av Universitets- og høgskoleloven og studieforskriften. Noen studier styres også av egne rammeplaner med tydelige krav og retningslinjer. NTNU har samlet alle lover og regler om studier her.

Hjelp og ressurser

  • Studentombudet er en uavhengig bistandsperson som kan gi deg råd om hvilke rettigheter du har som student ved NTNU. Studentombudet kan bistå deg i behandling av saken din hos NTNU, og påse at denne gjennomføres på en korrekt og forsvarlig måte. Studentombudet har taushetsplikt.

    Ta gjerne kontakt med studentombudet.

  • Studieretten gir deg rett til å delta i undervisning, få veiledning, tilgang til læringsplattform og vurdering. For å få studierett må du betale semesteravgift og melde deg opp til emner innen fristen. For høstsemesteret er fristen 15.september og for vårsemesteret er den 1. februar.

    Her finner du utfyllende informasjon om studierett.

  • Avvik er mangler eller hendelser som kan medføre/har medført skade på menneske, miljø eller materiell. Dette inkluderer alle faktorer som påvirker studie- og arbeidsmiljø. Er du i tvil om noe er et avvik kan du kontakte oss eller lese mer. Det skal være lav terskel for å melde et avvik.

    Studenter melder avvik gjennom Sifra-portalen til NTNU.

  • Har du spørsmål til fagplan, utveksling eller andre studierelaterte spørsmål går du til studieveilederen din. Her kan du også gå dersom du ønsker hjelp med å takle livet som student eller ønsker noen å snakke med. Studieveilederen kan med andre ord svare på det meste du lurer på som student.

    Les mer her. Du finner kontaktinfo på nettsiden til ditt studieprogram.

  • Denne siden viser en oversikt over psykisk helsetjeneste og psykososiale tilbud.

  • Det er mange veier til hjelp på NTNU. Er du usikker på hvor du skal gå, er det bare å ta kontakt et sted og så vil du bli henvist videre. Du kan kontakte studieveileder, studenttillitsvalgte, Studentombudet, Sit eller oss i Studenttinget for å nevne noen.

    Ikke nøl med å ta kontakt om du lurer på noe eller ønsker hjelp! Å være student er mer enn bare å studere, så ha lav terskel for å komme med spørsmål som ikke er direkte studierelaterte.

  • NTNU har ansvar for å sikre alle studenter rett til et fullt forsvarlig læringsmiljø, og tar studentenes fysiske og psykiske læringsmiljø på største alvor. Det er nulltoleranse for mobbing og trakassering.

    Dersom du eller noen du kjenner har opplevd, er det viktig å si fra og få hjelp. Du finner mer informasjon her.

Eksamen

  • Du kan klage både på karakteren på eksamen og på formelle feil ved eksamen. Dette gjøres innen tre uker etter sensuren er blitt offentliggjort. Om du ønsker begrunnelse på karakter må du be om dette innen en uke.

    Både begrunnelse og klage på karakter gjøres i Studentweb. Klage på formelle feil fremsettes fakultetet. Dette kan du lese om her.

  • Du får ta vurdering i et fag tre ganger. Fakultetet kan gi deg et fjerde forsøk ved søknad. Ved spesielle tilfeller kan de også gi et femte og definitivt siste forsøk. Dersom du trekker deg fra eksamen 14 dager før eksamen eller har gyldig fravær telles ikke forsøket. Les mer om forsøk på eksamen her.

  • NTNU har en side om juks på eksamen med utfyllende informasjon. Dersom du har videre spørsmål eller behov for å vite mer om dine rettigheter, kan du kontakte Studentombudet.

  • Kan du ikke møte til eksamen på grunn av sykdom eller andre tvingende grunner, må du sende søknad for å få fraværet godkjent som gyldig forfall. Merk at dersom du skal ha en vurdering som går over flere dager, kan instituttet vurdere å gi deg utsatt innleveringsfrist. Ta kontakt med ansvarlig institutt om dette. Dersom du da leverer innen utsatt frist, trenger du ikke søke gyldig fravær på eksamen.

    Les mer her og finn søknadsskjemaet.

  • Sensur skal normalt foreligge innen tre uker, justert for eventuelle helligdager i sensurperioden. Sensurfristen vises på Studentweb.

    Sensuren skal være tilgjengelig for studentene i Studentweb senest første virkedag etter sensurfristen. Eksamenskontoret publiserer all mottatt sensur fra instituttene forløpende. Dersom du ikke har fått beskjed om at sensuren er forsinket, må du anta at sensuren vil bli publisert i dagene rundt sensurfrist.

    Dersom sensuren din er nevneverdig forsinket, anbefaler vi deg å ta kontakt med instituttet som eier emnet. Oversikt over fakultet og institutt på NTNU.

Tilrettelegging

  • Dersom du har behov for tilrettelagt undervisning, trenger utvidet frist for semesteroppgave/øving eller trenger å ta studiet over lengre tid kan du ta kontakt med studieveileder.

    Dersom du har spørsmål knyttet til søknad om tilrettelagt eksamen eller du lurer på hvordan tilrettelagt eksamen gjennomføres i praksis kan du ta kontakt med eksamenskontoret.

    Du kan kontakte NTNU Tilrettelegging hvis det er andre ting du har behov for eller trenger å få avklart. NTNU tilrettelegging er der for deg som strever med ulike fysiske og psykiske helseutfordringer.

  • Du kan få mentor, lesesplass, eget pensum, hjelpemidler og utredning. Les mer om NTNUs tilretteleggingstilbud her.

    NTNU har også kurs og grupper, som for eksempel mestringskurs for ADHD, infomøte og mestringskurs i dysleksi og lignende. Les mer om kurs og grupper her.

  • Noen av NTNU sine tilretteleggingstiltak har søknadsfrister:

    Første september for tilrettelagt leseplass.

    15. september for tilrettelagt eksamen i høstsemesteret.

    15. februar for tilrettelagt eksamen i vårsemesteret.

  • Ja, du har rett til permisjon fra studiene om du har gjennomført minst 30 studiepoeng. Permisjon gis fortrinnsvis for inntil 1 år, ønsker du lengre permisjon må dette grunngis.

    Skal du i førstegangstjeneste eller heimevernet under studietiden, kan du lese mer her.

  • Utsatt studistart kan være aktuelt for søkere som har kommet inn på studiet, men som ikke har mulighet til å starte grunnet innkalling til førstegangstjeneste, alvorlig sykdom eller graviditet. De kan søke om utsatt studiestart og få reservert studieplassen i ett eller to år.